Moottoripyörän rengas kategoriat ja tyypit

Moottoripyörän rengastyypit

Moottoripyörän rengastyypit voi jakaa karkeasti kuuteen eri kategoriaan: sport renkaat, touring renkaat, custom renkaat, ratarenkaat, endurorenkaat, crossin renkaat. Kaikille moottoripyörämalleille löytyy sopivat renkaat ainakin yhdestä kategoriasta. Uusia moottoripyörän renkaita valittaessa on syytä miettiä mihin käyttötarkoitukseen renkaat tulevat ja soveltuvatko ne pyörään. Kannattaa myös miettiä renkaiden käyttötarkoitusta, tulee kilometrejä paljon, onko ajaminen urheilullista.

Tärkeää tietoa renkaan merkinnöistä löytyy "merkinnät moottoripyörän renkaissa" - sivulta. Rengasmerkintöjen avulla löydät juuri itsellesi sopivat renkaat. Renkaiden merkintöjä on paljon, autamme tarvittaessa tulkitsemaan niitä.

Tilaa renkaat meiltä. Meillä on viimeisimmät tiedot moottoripyörän renkaista. Seuraamme jatkuvasti uusien renkaiden kehitystä ja rengastestejä. Apunamme on myös nykyaikaiset tietokoneohjelmat, joiden avulla selvitämme juuri Sinun moottoripyörääsi sopivat renkaat. Lisäksi meillä on hyvät suhteet Keski-Eurooppaan, josta saamme tarvittaessa apua kysymyksiin.

MP sport renkaat

Moottoripyörän sport renkaat

Tätä rengastyyppiä kutsutaan Sport, Supersport tai Hypersport renkaaksi. Sport renkaat sopivat tieliikenteeseen sekä radalla. Kumimateriaalin rakenne on pehmeä ja rengas lämpiää nopeasti.

Sport renkaiden pito on hyvä ja niillä voi ajaa suuriakin nopeuksia.. Sport renkaiden kulutuspinta on touring renkaita vähäisempi ja se kuluu nopeammin.

Sport renkaat sopivat ns. kyykkypyöriin sekä sporttiseen ajoon. Hyviä sport renkaita ovat esimerkiksi: Metzeler Sportec, Michelin Pilot Power, Pirelli Diablo, Continental Sport Attack, Dunlop SportSmart.

Sport renkaat sopivat useisiin moottoripyörämalleihin. Pito on erinomainen ja rengaskokoja löytyy hyvä valikoima.

 MP touring renkaat

Moottoripyörän Touring ja Sport Touring renkaat

Touring renkaita kutsutaan myös nimellä Sport touring. Näiden renkaiden kulutuspinta on Sport renkaita suurempi. Kumen rakenne on hieman Sport renkaita kovempi, joten kestävyyttä löytyy myös automaattisesti enemmän.

Touring renkaat sopivat "normaaliin ajoon", kaupunkiajoon, reissuihin ym. Nämä renkaat sopivat mm. matkapyöriin sekä kyykkypyöriin. Hyviä Touring renkaita ovat esimerkiksi: Continental Road Attack, Dunlop RoadSmart, Michelin Pilot Road, Metzeler Roadtec, Bridgestone Battlax T30.

Touring ja sport touring renkaat sopivat hyvin matka-ajoon. Renkaat ovat kestäviä ja niissä löytyy tarpeeksi pitoa. Nämä touring renkaat ovat ns. perusrenkaita.

 MP custom cruiser renkaat

Moottoripyörän Custom / Cruiser renkaat

Custom / Cruiser renkaat soveltuvat raskaille ja erikoisemmille moottoripyörille. Renkaiden profiilisuhde on yleensä suurempi ja rengas kantaa enemmän painoa. Nämä renkaat ovat yleensä ristikudosrenkaita tai puolivyörenkaita.

Tarjolla on myös vyörenkaita (radial).

Hyviä custom/cruiser renkaita ovat esimerkiksi:
Metzeler Marathon, Avon Cobra, Continental Milestone, Michelin Commander, Dunlop D404

Custom renkaat soveltuvat hyvin painaviin moottoripyöriin. Custom renkaat ovat pitkäikäisiä ja laadukkaita.

 MP ratarenkaat

Moottoripyörän ratarenkaat

Näitä renkaita kutsutaan myös nimellä "Trail, "Track" sekä "Race" renkaat. Ratarenkaiden kumiseos on pääosin erittäin pehmeä. Ratarenkaat lämpiävät nopeasti ja ne saavuttavat korkean lämpötilan nopeasti.

Kumiseoksia voi olla erilaisia: hard - medium - soft. Ratarenkaat ovat yleensä "Slick renkaita" ilman pintakuviota. On olemassa myös "Rain renkaita", jotka soveltuvat sadeajoon. Slickeillä ei saa ajaa tiellä, mutta ratarenkaistakin löytyy myös kadulle sopivia malleja.

Hyviä ratarenkaita ovat: Metzeler Racetec ja Pirelli Diablo Supercorsa V2

Ratarenkaat soveltuvat nopeaan ja tehokkaaseen rata-ajoon. Osa renkaista on hyväksytty myös tieliikenteeseen.Enduro renkaat

Enduro renkaat

Endurorenkaita on nykyään tarjolla hyvä valikoima useilta rengasvalmistajilta. Endurorenkaita valmistetaan eri käyttötarkoituksiin. Saatavilla on erilaisille tienpinnoille sopivia rengasmalleja. Myös kisakäyttöön löytyy hyvä valikoima renkaita.

Enduro renkaita on saatavilla tieliikenteeseen sopivia malleja sekä soralle ja maastoon soveltuvia malleja. Rengasvalmistajat kertovat usein prosentteina renkaan ominaisuuden. Esimerkiksi Mitas E-09 Dakar soveltuu 20% tielle ja 80% maastoon.

Hyviä Enduro renkaita ovat: Michelin Anakee, Metzeler Karoo, Continental TKC ja Heidenau K60 Scout.

Enduro renkaat soveltuvat useisiin eri käyttötarkoituksiin. Maastoon, metsään ja tieliikenteeseen.

 Crossin renkaat

Crossin renkaat

Crossin renkaita valmistetaan kilpa- ja harrastekäyttöön. Renkaiden pinta on "karhea" ja se soveltuu hyvin eri maastoihin. Tielle crossin rengas ei sovellu ja usein niillä ei yleisillä tiellä saakkaan ajaa.

Joihinkin renkaisiin voi myös asentaa nastat, jolloin nillä voi myöskin ajaa jäisellä pinnalla.

Hyviä crossin renkaita ovat:

Michelin Unicross, Pirelli Scorpion,
Mefo MFC,
Bridgestone Battlecross
.

Crossin renkaat on suunniteltu pääosin radalle. Renkaita löytyy kilpa- ja harrastekäyttöön.

 

Takaisin pääsivulle