a-kortti suoritus

Moottoripyöräkortti

Moottoripyörän ajamiseen tarvitset A1-, A2- tai A-luokan ajo-oikeuden pyörän koosta/tehosta riippuen. A1-luokka oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyörää, A2-luokka keskikokoisia moottoripyöriä ja A-luokka myös kaikkein isoimpia moottoripyöriä. A1-luokan ikäraja on 16 vuotta ja A2-luokan ikäraja 18 vuotta. A-luokan ikäraja on 24 vuotta, jos ajokortti suoritetaan kuljettajantutkinnolla ensimmäisenä moottoripyöräluokkana.

Moottoripyöräkortin suorittaminen on helppoa. Lähes kaikki kurssille osallistuneet läpäisevät ajo - ja teoria kokeen. Moottoripyöräkortin voi suorittaa, vaikka ei olisi yhtään kokemusta kaksirenkaisista menopeleistä. Moottoripyöräkortin on saanut ilman ajo - ja teoriakokeita vuoteen 1990 asti autokortin suorittamisen "lisukkeena". Lakimuutos tehtiin vuonna 1990, jonka jälkeen moottoripyöräkortin hankkimiseen täytyy käydä kurssi ja läpäistä ajo - ja teoriakoe.

 

 

Moottoripyöräkortin käsittelykoe ja "inssi"

 

Moottoripyöräkortin käsittelykoe

Hidasajo suoritetaan 1m leveän ja 20m pitkän alueen sisällä hiljempaa kuin pyörä menisi tyhjäkäynnillä. Ajamisen täytyy tapahtua kytkintä luistattamalla ja jarruja käyttämällä. Hidasajossa kannattaa pitää katse kaukana. Tehtävä vaatii tasapainoa.

Pujottelu. Ensimmäinen merkki kierretään ympäri, 2 keskimmäistä pujotellaan ja viimeinen kierretään ympäri ja jatketaan pois. Väistökokeessa tulevan motoristin täytyy kiihdyttää moottoripyörä 40km/h vauhtiin ja väistää 1,5m leveä "este" palaten takaisin samalle radalle ja lopussa merkkien läpi.

Porttikoe. Motoristi kiihdyttää moottoripyörän 30km/h, ensin pitää mennä läpi kahdesta keilasta ja sen jälkeen vaihtaa ajolinjaa ja läpäistä keilat siellä. Sitten lopuksi palata samalle linjalle ja läpäistä keilat.

Jarrutuskoe. Kokeessa kiihdytetään moottoripyörä 40km/h, joka tulee pysäyttää 12m alueen sisällä. Pysähtymisen jälkeen vasen jalka maahan pysähtymisen merkiksi ja sen jälkeen välitön liikkeellelähtö väistäen 1,5m leveä este ja palaten takaisin samalle radalle.

Hätäjarrutus. Moottoripyörä kiihdytetään 40km/h, josta pyörä täytyy pysäyttää 9m alueen sisällä. Jarrut eivät saa lukkiutua jarrutuksessa.

Käsittelykoe voidaan hylätä, jos moottoripyörä osuu merkkiin tai alueen reunaan, jos jalka osuu maahan (ei koske jarrutuskoetta) jos motoristilla on väärä nopeus.

Moottoripyöräkortin ajokoe

Kun käsittelykoe on suoritettu onnistuneesti, niin motoristi voi siirtyä ajokokeeseen. Ajokoe suoritetaan liikenteessä ja saat tutkinnon vastaanottajalta ohjeet mihin pitää milloinkin kääntyä. Ajokoe Kestää noin puoli tuntia. Ajokoe voidaan hylätä jos motoristi rikkoo liikennesääntöjä, tai jos tutkinnon vastaanottaja huomaa, että motoristi tarvitsee lisää harjoittelua. (lähde; suomalaiset autokoulut ja a-kortin opetuskirja)

Moottoripyöräkortti opetusluvalla

Moottoripyörä kortin suorittaminen onnistuu helposti opetusluvalla. Hintaa A-kortille tulee ainoastaan murto-osa siihen autokouluun verrattuna. Oppilas maksaa A-kortin hakemisluvan ~ 50€, passikuvat ~ 12€, oman moottoripyörän muutoskatsastuksen ~40€ ja kokeiden suorittamisesta ~50€. Opettaja maksaa A-kortin teoriankokeen suorittamisesta 26€. A-kortin suorittaminen opetusluvalla maksaa noin 170€.

Lyhyesti tiivistettynä moottoripyöräkortti opetusluvalla suoritetaan seuraavasti:
- Opetusluvan hakijan teoriakoe (voimassa 3 vuotta)
- Opetusluvan ja oppilaan ajokorttiluvan hakeminen Trafilta, asiointipaikkana Ajovarman toimipisteet
- Opetuksen antaminen, voi alkaa opetusluvan myöntämisen jälkeen
- Oppilaan teoriakoe, kun kaikki teoriatunnit suoritettu ja ajokorttilupa myönnetty, enintään 1 kk ennen vähimmäisiän täyttymistä
- Oppilaan käsittelykoe ja ajokoe, kun kaikki ajotunnit suoritettu
(lähde http://www.aika-ajo.com)

AJOKORTTIEN VOIMASSAOLOAIKA MUUTTUI 2013

"Kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnettävät uudet ajokortit tulevat olemaan määräaikaisia. Kortit ovat luokasta ja ajokortin haltijan iästä riippuen voimassa 2-15 vuotta. Kaikki nykymallin mukaiset ajokortit vaihdetaan uusiin vuoteen 2033 mennessä. Muutos ei vaadi tässä vaiheessa nykyisiltä ajokortinhaltijoilta mitään toimenpiteitä. Henkilöautojen, moottoripyörien, mopojen ja traktorien ajokortit ovat voimassa 15 vuotta kerrallaan - kuitenkin enintään siihen saakka, kun ajokortin haltija täyttää 70 vuotta. Tämän jälkeen ajokortti on voimassa 5 vuotta kerrallaan." (lähde. Trafi)

Uutta ajokorttia haetaan poliisilta - eli opetusta tai koetta ei näillä näkyminen tarvita.

Lisätietoja ajorkorttien muutoksesta trafin sivuilta:
http://www.trafi.fi/tieliikenne/ajokortit_ja_tutkinnot/ajokorttien_uudistukset_2013

 

Moottoripyökorttiin liittyvät sivustot :

Matkalla motoristiksi" blogissa kerrotaan A-kortin suorittamisesta.
" En ole koskaan ajanut mitään kaksipyöräistä moottoroitua ajoneuvoa, paitsi kerran teini-ikäisenä kaverin skootteria noin 10 metrin matkan. Nyt haluan moottoripyöräkortin."

Ajokorttilupa, poliisin vaatimukset.

Ajokortti luokat, ajoneuvohallintokeskus.

Moottoripyörän renkaat ja ajovarusteet helposti verkkokaupastamme.

 

Takaisin pääsivulle